sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Talonpoikaisantiikki, tavaran karsiminen ja entisöinti

Voin nyt sanoa, että oma tyyli ja mieltymys on löytynyt. Se on talonpoikaisantiikki. Minun koti/kodit ovat nähneet kaikenlaista vuosien varrella. Juuri ennen, kuin aloitin kirjoittamaan tätä, selailin vanhoja kuvia. Sieltä tuli yksi kuva esille, mitä kauan katselin. Kuvaa katsoessani tuli vain mieleen "prinsessa ruusunen". Tähän voisi lisätä vielä kauhistuneita hymiöitä. Aikaansa kutakin.
Arvostus talonpoikaisantiikkia kohtaan on suuri. Mielestäni kauneinta käsityötä, mitä voi vain olla. Yksinkertaista, mutta niin kaunista. Olen myös saanut haalittua itselleni upeita kirjoja kyseisestä aiheesta. Tähän voi siis lisätä, että päälle maalatut huonekalut eivät tällä hetkellä sytytä. Myönnän sen myös, että olen itse pilannut muutaman huonekalun maalaamalla. Mutta onneksi ne eivät olleet "aitoa antiikkia", mutta olisi ollut silti parempi jättää maalaamatta.

Elokuussa oli jälleen se vuoden kohokohta, Juthbackan markkinat. Sieltä mukaani tarttui kaunis alkuperäisvärityksellä oleva sivustavedettävä puusohva. Kauniin ulkonäkönsä lisäksi, tämä on todella mukava istua. Tästä on tullut minun lempisohva ja tässä luen myös kirjoja. Tällä hetkelläkin istun siinä ja koira nukkuu vieressäni.
Pesin puusohvan pihalla ja käytin tietenkin pellavaöljysuopaa. Pieni vinkki teille, jotka ostatte vanhoja puuhuonekaluja/esineitä, peskää pellavaöljysuovalla ja muistakaa, että veden pitää olla kylmää.


Sohvan sininen väri on aika harvinainen. Sohvassa on myös upeat koristukset. Tämän sohvan kuljettaminen kotiin olikin hauska juttu. Jollain ihmeen kaupalla saimme mahtumaan sen farmariautoon. Vitsailemmekin usein mieheni kanssa, että se mikä ei meidän autoon mahdu, sitä ei tarvita.

Jo kauan jatkunut tavaran karsiminen on jotenkin todella helpottavaa. Olen siivoillut kaappeja ja päättänyt luopua kaikesta mitä en tarvi. Jonkinlainen ahdistus on tullut kaikkea tavaraa kohtaan. Mitä säilyttää kaikkea, mitä ei tarvitse. Olen lahjoittanut, myynyt ja osa mennyt roskiin. Tällä hetkellä odotan kirpparipöytää ja sinne on menossa kokonainen vuori tavaraa. Kaapit ovat nyt siistit ja oma mielikin on puhdistunut.


Tuoli josta poistin maalit jonkin aikaa sitten, sai pienen käsittelyn. Istuinosa joka aikaisemmin on myös ollut musta, päätin maalata sen. Ystäväni oli kylässä ja teimme yhdessä munaöljytemperaa, jolla istuinosan sitten maalasin. Kuluneen kauniin reunan jätin maalaamatta, koska siitä ei tikkuja irronnut. Tuolissa on nyt huomattavasti mukavampi istua.


Pieni vinkki tähän väliin vanhoihin tuoleihin liittyen. Kesämarkkinoilla törmäsin tällaiseen pieneen lammas ihanuuteen. Enpä ollut tiennyt, että tällaisia on olemassa. Pieni istuinpehmuste ja tehty lampaantaljasta. Kyllä nyt on mukava istua vanhassa puutuolissa. Haluaisin kaikkiin tuoliin tällaiset, mutta ovat aika arvokkaita.


Tämä arkku on täälä blogissa jo nähty. Ostin tämän huutokaupasta. Yksi päivä alkasin katsomaan arkkua ja sanoin miehelleni, että tämähän on aivan hirveä, eihän tämä voi olla alkuperäinen maalaus. No, eihän se sitä ole. Mielessäni varmasti kävi, että tämäkin menee myyntiin.


Lähdin vähän rapsuttamaan maalia pois. Sielä se on, alkuperäinen sininen väri. Ensi keväänä otan tämän arkun käsittelyyn. Mielenkiintoista mitä alta paljastuu...


Löysin mielenkiintoisen kuvan eräästä kirjasta. Tämä vinolipasto on vanhinta perusmallia, 1700- luvun alkupuolelta. Ja arvatkaa, meillä on lähes samanlainen. Alkuperäiset rivat ovat vain vaihtuneet.


Ostimme tämän vuosia sitten huutokaupasta ja meille kyllä sanottiin, että se on 1700- luvulta. Emme sitä tosissamme uskoneet, mutta ehkä se onkin.
Tarkoitus olisi poistaa myös maalit tästä. Alta pilkoittaa kaunis musta väri..
Ensi kesäksi taas projekteja riittää. Tällä lipastolla ei kiire ole, mutta arkku on niin mielenkiintoinen projekti, saa nähdä maltanko odottaa kevääseen :)

Kivaa sunnuntain jatkoa!

                                                                     - Mia -

22 kommenttia:

 1. Siellä tuntuu olevan menossa samanlainen tavaraähky ja raivaus kuin täälläkin meneillään ja toinen yhteinen tekijä on talonpoikaisantiikki. Pikkuhiljaa on huonekaluja vaihtunut toisenlaisiin, mutta luulen että koskaan ei kaikki tule olemaan samaa lajia. Mutta onneksi tavaroita voi yhdistellä eri tyylisuuntien välillä, ainakin meillä : ) Juthbacka oli minulle uusi kokemus tänä kesänä, tästä taisi tulla uusi perinne Fiskarsin lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi laittaa tarpeeton tavara kiertoon, kun säilöä kaapissa :). Kyllä tääläkin yhdistellään eri tyylisuuntia ja eihän kaiken tarvitse samanlaista olla. Aitoa talopoikaisantiikkia on nykypäivänä vaikea saada ja onhan se myös rahallisesti arvokasta, minkä toisaalta ymmärrän. Fiskarsissa en ole käynyt, mutta Juthbackassa on käyty jo monet vuodet :)
   Kiitos kommentista Johanna!

   Poista
 2. Talonpoikaisantiikki on minunkin juttu ja uusrenessanssi, kauniita ja ajattomia huonekaluja. Hyviä löytöjä olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niin kauniita ja ajattomia! Eihän niihin voi edes kyllästyä ja ne ovat tehty kestämään.
   Kiitos Katja!

   Poista
 3. Minä myös ilmoittaudun talonpoikaisantiikin suosijaksi! Voi että kun tuo sininen sohva on kaunis. Niin mielettömän linjakas ja sopusuhtainen. Ja upeat kaiverruksetkin. Sitä en kyllä käsitä, että miten se farmariautoon mahtui, hehee :D. Mutta oiva mittari tuo auton koko: teille se sohva siis kuului :).

  Maku selvästi muuttuu itse kullakin matkan varrella. Minä myös olen alkanut enemmän ja enemmän pitämään maalaamattomista kalusteista ja myös harmittelen parin jutun maalaamista. Mutta sama täällä, mitään tosi arvokasta antiikkia en ole maalannut.

  Kun lähdet poistamaan maalia, laita postaus siitä tulemaan, miten sen teet ja käytätkö jotain tiettyä maalipoistoa. Olen rapsutellut yhtä tuolia varovasti, mutta se kaiketi tarvitsisi jotain ainetta, jotta lähtisi vähän helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi! Ihanaa, kun on muitakin, ketkä arvostavat talonpoikaisantiikkia! Sohva on harvinaisen kaunis ja minulle on myös tärkeää sen käyttö ja mukavuus. Ostan esineitä ja niitä myös käytetään. En kyllä minäkään vielä käsitä, miten saimme sen mahtumaan autoon :)

   Ihailen suuresti alkuperäisvärityksellä olevia huonekaluja. Kaikki kaiverrukset ja kukkamaalaukset ja ylipäätään värit mitä ennen on käytetty, aivan mieletöntä käsityötä.

   Voin tehdä postauksen maalinpoistosta. Itse en ole mitään aineita käyttänyt maalinpoistossa. Mitähän tuolisi maalin alla on, puupinta vai jokin alkuperäinen väri? Jos sielä on vain puupinta, voit ottaa kuumailmapuhaltimella ja kaapimella. Jos sielä on jokin alkuperäinen väri minkä haluat säilyttää, voit ihan varovasti kokeilla puhaltimella ja katsoa miten reagoi. Kirurginveitsi ja puukko ovat myös hyviä.

   Poista
 4. Voi mikä ihana kaunotar tuo puusohva onkaan <3 Olisipa mukavaa, jos arkusta kuoriutuisi myös sinistä sävyä - sopisivat niin hyvin yhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Odotan mielenkiinnolla mitä maalin alta paljastuu, siitä olen varma, että kauniimpi siitä tulee. Paras yllätys olisi, jos sielä olisi vuosiluku :)

   Poista
 5. Helt underbar soffa! Blir det att måla någon av våra soffor ska jag måla den blå!!! Vi har fler än vi behöver, en ska jag fixa till en säng har jag tänkt! Gavel och fotända av soffan och bygga stomme nytt... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sabina! Tämä sininen on todella upea väri, tykkään todella paljon. Oi, kuinka paljon sohvia teillä jo on :). No, meilläkin on jo kolme :). Näistä saa upeita sänkyjä, olen myös ajatellut, että sellainen pitäisi tehdä.
   Tsemppiä sinne teidän projektiin!

   Poista
 6. Ihana tuo sohva ja sen väri! <3 Talonpoikaishuonekalut ovat myös oma suosikkini ja ne tulevat näkymään myös tulevassa kodissamme. Talo on uusi, mutta mielestäni vanhat huonekalut tuovat mukanaan lämpöä, joka sopii kaikkialle. Arvostan myös kierrättämistä ja suuri osa esimerkiksi talon väliovista tulee olemaan vanhoja umpipuisia ovia paksuine karmeineen. Emme rakenna vanhaa matkien, mutta arvostamme aitoa puuta ja vanhaa käsityötä. Miksi hankkia kaupasta uusia, kun kierrättämällä löytää kauniimpia, persoonallisempia ja jopa edullisempia. Yhden oven karmien lohenpyrstöliitokset ovat niin huikean tarkat ja vielä melkein vuosisata myöhemmin niin napakat, ettei niitä voi kuin ihastella. Huikeaa käsityötaitoa! <3 Minäkin olen jo yli vuoden verran karsinut tavaraa ja myös pitänyt tiukkaa linjaa uusien hankintojen suhteen. Hyvin vapauttavaa ja inspiroivaa tämä kaikki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos ihanasta kommentista. Tottakai talonpoikaishuonekalut sopivat myös uuteen taloon. Mielestäni tärkeintä on niiden arvostaminen ja säilyminen. Teidän kodista tulee varmasti persoonallinen ja kodikas. Kaikki vanhat esineet ovat niin taidokasta käsityötä ja ne ovat todellakin tehty kestämään. Taitaa olla monella menossa tavaran karsiminen :),onhan siitä jokin kirjakin ilmestynyt, itse en ole kyseistä kirjaa lukenut :). Itse haluan satsata laatuun, kun taas miljoonaan turhaan pikkutavaraan.

   Poista
 7. Tuntuu siltä että olen kommentoinut kaikkea jo, joten lähetän vain sydämen sinulle ;) <3 ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä sydän takaisin <3.
   Täytyisi näyttää jotain sellaista, mitä et ole vielä nähnyt :). Sellaista on kyllä vielä tulossa... :)

   Poista
 8. Hei taas Mias!
  Huomasin juurikin, että minulle on käynyt varsinainen lapsus:) En ole lainkaan liittynyt lukijaksesi, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Nyt jään vaan odottelemaan uusia juttujasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, enhän minäkään ollut liittynyt sinun lukijaksi, mutta asia on nyt korjattu :)

   Poista
 9. Olen aivan mykistynyt tuosta sohvasta ja sen sävystä;) Todella, todella kaunis sävy! Ja varmasti aito sävy! Sinulla on kauniita kalusteita. Ja paljon kärsivällisyyttä ottaa asioista selvää ja tehdä rauhassa entisöintiä. Voit olla ylpeä itsestäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ihan aito väri on ja niin kaunis! Voin myöntää, että en ole aikaisemmin sinistä sävyä ajatellut kotiini, mutta tähän ihastuin heti. Tämä on myös harvinainen väri, eikä ole aikaisemmin vastaan edes tullut. Ostaessani sain myös tietää mistä kunnasta sohva on kotoisin, se on minulle aina tärkeä tieto :)
   Kiitos ylisanoista, minähän aivan häkellyn! Vuosien myötä on kärsivällisyyttä tullut, varmasti on vanha talo siihen opettanut :)

   Poista
 10. Ja nolona totean minäkin, että huomasin juurin, ette ole kirjautunut lukijaksesi. Vaikka olen täällä käynyt ja kommentoinut;) Nyt asia on korjattu. Jossakin vaiheessa google temppuili noiden kirjautumisten kanssa, varsinkin tabletin kanssa. Olen yrittänyt korjata tilannetta, aina kun vain suinkin olen huomannut, nyt jälkikäteen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälä on toinen nolo :), mutta asia on korjattu! Minä en ole aikaisemmin saanut tuota lukijat osaa näkyviin, mutta nyt se vihdoin on sielä!

   Poista
 11. Aivan upea puusohva ja herkullinen väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on kyllä harvinaisen kaunis puusohva :)

   Poista