sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Ikkunat ovat talon silmät

Kuva Kiilin museosta  
Katseeni kiinnittyy vanhaa taloa katsoessani aina ensimmäisenä ikkunoihin. Onko vaihdettu uusiin, vai onko säilytetty upeat vanhat ikkunat. Ne ovat niin suuri osa vanhan talon kauneutta ja mittaamattoman arvokkaat.


Lehtileike jonka olen ottanut vuosia sitten säilöön itselleni.
Meillä valitettavasti on vaihdettu alkuperäiset t- ikkunat pois jo kauan sitten, vain kuistilla on ne jäljellä. Onneksi, ne ovat todella kauniit. Mutta meillä on silti kauniit säilyttämisen arvoiset ikkunat. Talon entinen omistaja on oman metsän puista tehnyt nykyiset ikkunat ja tietenkin tarkkaan valitusta puusta. Sitä en tiedä koska muutostyö on tehty, ehkä n. 30-40 luvulla. Ikkunoissa on messinkiset kulmaraudat ja kauniit sormi/myrskyhakaset.


Minun joka kesäinen työurakka on ikkunankunnostaminen. Tällä hetkellä ihan hyvällä mallilla ollaan. Nyt kun vihdoin on oppinut kunnolla, siihen ei kauan myöskään mene. Kuivumisajat pitää toki ottaa huomioon. Kuvassa ikkunan lähtökohta.
Ensimmäinen kesä kun aloitin, taistelin yhden ikkunaruudun kanssa koko kesän. Viime kesänä valmistui ennätysmäärä ikkunoita. Tällä viikolla taisi suustani päästä lause: nyt loppu mun ikkunankunnostus. Hermot meni, mutta ehkä mieheni tietää, että en sitä tosissani tarkoittanut:). En, ikinä en luovuta tässä asiassa. Olen päättänyt että laitan kaikki talon ikkunat ja se pitää.


Tänään koin sen tärkeimmän tunteen, onnistumisen! Kun katselee omaa kädenjälkeä ja on onnistunut, se on palkitsevaa ja tästä jatketaan hymyssä suin.


Jonossa on ikkunoita odottamassa. Tällä hetkellä odotan postista saapuvaa kittiä..
Jouduin myös irrottamaan yhden ikkunan vielä kunnostukseen. Ikkunanpesun yhteydessä tuli vastaan niin huonokuntoinen ikkuna, että sitä ei voinut jättää ensikesään.


Myös ikkunanpuitteiden kunnostus on alkanut.

Täytyy loppuun vielä laittaa kuva meidän valtavasta särkyneestäsydämestä. Tämä kasvoi talon seinän vieressä, kun muutimme taloon. Kunnostustöiden yhteydessä kaikki talon reunalla kasvava oli kumminkin saatava pois. Hävettää sanoa, mutta tämä oli suurinpiirtein heitetty vain aitan taakse. Olisikohan ollut viime kesä, kun huomasin, että sielähän se kasvaa upeasti. Siirsin sen navetan reunalle ja nyt se on aivan valtava.


Pioni myös kukkii tällä hetkellä. Harmi kun ne kukkii niin nopeasti, varsinkin jos vettä tulee.


Ja arvatkaapas, ensimmäiset oman maan mansikat syötiin tänään. Kyllä oli hyvää..Ihanaa heinäkuun alkua!

                                                                - Mia -

15 kommenttia:

 1. Oletko menossa vai oletko ollut ikkunan korjaus- kurssilla? Kauniita ikkunoita tulee. M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen käynyt pienimuotoisen ikkunanentisöintikurssin. Olen myös hakenut tietoa alan kirjoista. Mutta paras oppi on ollut tekeminen, tekemällä oppii :)

   Poista
 2. Kyllä se juuri näin on, ikkunat on tärkeät! Ihanat kuistin ikkunat. Ja arvokkaat vanhat ikkunat olet nyt kunnostamassa. Teet hienon urakan. Ja kyllä sen jaksaa, kun itselle tekee;) Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista sanoistasi, olen erittäin otettu!!
   Mukavia kesäpäiviä sinulle!

   Poista
 3. Kaunista jälkeä ja mikä tosiaankaan olisi arvokkaampaa, alkuperäistä ja näyttävämpää kuin ne vanhat ikkunat vanhassa talossa. Tuovat myös sitä kodin tuntua, lämpöä. Juurikin tällaiset asiat ovat vanhoissa taloissa jotain sellaista, jota ei uusista taloista löydy (kuten ei meidänkään talostamme). Hienoa kun olet jaksanut viedä urakkaasi taas piirun verran eteenpäin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista ja ilmaisit vielä todella hyvin tämän vanhojen ikkunoiden tärkeyden!
   Kiitos tsempeistä, tällaisilla sanoilla jaksan taas ahertaa!

   Poista
 4. Tämä jos joku, on niitä hommia, joissa mulla ei vaan sinnikkyys riitä. Eipä meillä ole mitä kunnostaakaan, kun vanhat ikkunat on joko vaihdettu ennen meitä ja ne ainukaiset (kuistin) ikkunatkin jäi entisöijän matkaan, eikä häntä tavoita enää millään, ärh. Nostan niin hattua kaikille wanhoja ikkunoita kunnostaville. Vanha lasi on kaunista. Sen läpi maailma näyttää lempeältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä vaatii kärsivällisyyttä aika lailla ja ei ole mikään maailman helpoin juttu. Voi hitsi, muistankin että kirjoitit kadonneista ikkunoista. Harmittaa puolestasi vietävästi!
   Kiitos Johanna!

   Poista
 5. Voi että, kun nostan hattua sinun osaamiselle ja motivaatiolle ikkunankunnostuksen suhteen. Siihen ei oma osaamiseni riittäisi, vaikka kaikenlaista on tullut opeteltua ja viitsittyä. Meillä on päätalon suhteen sama juttu, että vanhat t-ikkunat on alakerrassa vaihdettu uusiin, joten olemmekin pohtineet sitten joskus niiden vaihtamista suosiolla. Yläkerrassa on talon alkuperäiset 1800-luvun ikkunat ja mieli tekisi kyllä ne kunnostaa, kun päätaloa lähdetään laittamaan. Mutta ehkäpä etsin jonkun taitavan kunnostajan käsiini, koska tämä on asia, johon en vaan pysty. Hienoa, että viitsit ja osaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Nostan hattua myös itselleni tämän asian suhteen. Ihmettelen itsekkin miten kärsivällisyyteni on riittänyt. Se voi olla, että tämä olisi jokin kutsumus työ.. ken tietää :).
   Voi, 1800-luvun ikkunat, minä huokailen täälä jo! Kannattaa ehdottomasti säilyttää, minä suorastaan vaadin sitä :))

   Poista
 6. Kauniisti korjaat kyllä ikkunoita! Ei uusista ikkunoista saa yhtäkauniita kuin vanhoista, tavallaan saa, mutta jokin puuttuu.
  on muuten komea verenpisara...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Vanhoissa ikkunoissa on vain jotain niin kaunista. Tämä särkynytsydän on kasvanut todella valtavaksi ja on kyllä komea :)

   Poista
 7. Meitä niin harmittaa, että meidän talosta on edelliset omistajat vaihtaneet ikkunat uusiin 😔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Ainahan voi vaihtaa tilalle vanhat ikkunat, mutta siinä onkin urakkaa..

   Poista