lauantai 16. huhtikuuta 2016

Istutus vimma ja pihan tuleva muutos

No niin, itsekasvattamisen vimma on iskenyt meikäläiseen. Hävettää melkein myöntää, etten ole mitään kasvattanut ja puhun nyt siis syötävistä istutuksista. Lähdin esikasvattamaan tomaattia, kurkkua ja basilikaa, eli ihan pienellä määrällä mennään. Myöhemmin istutan pihalle loput. Mitä enemmän luen kasvattamisesta, sitä enemmän pää menee sekaisin. Jos vaikka vähän saisi jotain vihreää tai edes yhden tomaatin, olisin hurjan onnellinen. Kovin hyvä luottamus ei itseeni ole tässä asiassa. Pakkohan sitä on yrittää ja aloittaa jostakin. Asiasta kerron myöhemmin jos jotain sattuisi kasvamaan.


Kaupassa törmäsin tähän ihanuuten ja se lähti mukaani. Alle tulee lavakaulukset. Tänä kesänä aloitetaan tällä ja katsotaan mitä ensi kesänä tulee olemaan vai lopahtaako mielenkiinto kokonaan jos mitään satoa ei tule.

Kerroin jo aikaisemmin että tänä kesänä laitetaan pihaa kuntoon. Monta vuotta ollaan tästä haaveiltu ja suunniteltu ja vihdoin on aikaa perehtyä pihaan.


Sora jolla seison ja otan kuvaa, on tarkoitettu autoille. Nurmikon ja soran välille olisi tarkoitus rakentaa aita ja portit. Tiilet joita haimme pari viikkoa sitten, niistä tehdään muurit/tolpat joihin portit tulevat kiinni. Portit maalataan samalla keltaisella kuin pariovet ja aidasta tulee punainen. Edessä oleva alue kaivetaan kokonaan ja portaiden edestä lähtee pieni sora käytävä porttia kohden. Sora mitä siihen tullaan käyttämään on pientä luonnonkiveä, samaa oli Strömsössä ja se oli todella kaunista. Ympärille istutetaan uutta nurmikkoa.

Kerronpa vielä yläkerran huoneen kuulumisia. Hommat ovat seisseet ainakin kolme kuukautta. Olemme odottaneet paneeleja ja tällä viikolla saimme ne vihdoin hakea. Hyvää kannattaa aina odottaa. Sama mies höyläsi meille paneelit jolta olemme myös listat tilanneet. Paneeli on kapeampaaa mallia eli 70mm helmiponttia. Täälä on mies jo alkanut rakentamaan ja myöhemmin selviää että mitä.


Todella upeaa paneelia. Näistä rakentuu pitkäaikainen unelmani ja uskon että kokonaisuudesta tulee kaunis.


Ainut mitä huoneessa on pystynyt tekemään on listojen maalaus. Listat on maalattu samalla lämpöisen harmaalla kuin portaat. Erittäin onnistunut väri yhdistelmä tapetin kanssa.


Jalkalistat ovat vielä maalaamatta.


Kyllä on monta rautaa tulessa taas tänä kesänä. Molemmat puhkuu intoa, joten eiköhän tässä jotain saada aikaiseksi. Kai se niin menee että aurinkoisina päivinä ollaan pihahommissa ja sateella sisä hommissa. Huoneella ei mikään kiire ole ja vielä on sen suhteen paljon miettimistä. Mielummin välttyä virheiltä kuin ruveta hosumalla tekemään.

Pihallamme on vierraillut joka päivä mustarastaita. Kovin rohkeita ovat ja lähelle olen päässyt ja sain kuvankin napattua. Iltaisin ja aamuisin laulaa niin kauniisti.Touhukasta viikonlopun jatkoa!

                                                                      - Mia -

22 kommenttia:

 1. Hih, tein juuri samaan aikaan postauksen omista taimikasvatuksistani eli samoissa tunnelmissa pyöritään:) Kokeileva kasvatusta tämä minullakin on - saa nähdä, tuleeko satoa.
  Onpa kiinnostavaa seurata helmipaneeliprojektianne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan aikaan tuli tosiaan postaukset :). Sinulla onkin jo kasvanut alkuja, täälä jännityksellä odotan omiani. Onhan se kiva kokeilla ja vielä kivempaa jos onnistuisi edes jossakin :)

   Poista
 2. voi kuinka näenkään jo pihamaanne uusin "vaattein". Niin hyvälle tuo kuvailemasi suunnitelma kuulostaa. Keltainen portti, tykkään:) Ihan jo täällä kovasti odottelen pihaprojektinne etenemistä. Ihanaa kun on suunnitelmia ja niitä pääsee toteuttamaankin.
  Yläkertannekin näyttää upealta, kauniit tapetit ja listat, harmahtavassa värityksessään. Niin kodikasta jo nyt.
  On se jännä kuinka tuo kevät saa ihmisessä aikaan kaikenlaisia haaveita ja rohkeutta uuden kokeilemiseen. Fiksusti olet lähtenyt liikkeelle tuon taimikasvatuksen kanssa. Pitäisiköhän sitä itsekin hankkia vain tuollainen pienempi "kasvihuone"?
  Ihanaa ja touhukasta kevättä sinulle ja miehellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin näen jo uudistetun pihamaan, tuskin maltan odottaa. Tarkoitus ei kumminkaan ole tehdä liian hienoa pihaa, tarkoitus olisi että se säilyisi kauniina maalaispihana. Tykkään porteista todella paljon ja niitä olisi tarkoitus tehdä myöhemmin lisää. Minusta kaikki suunnittelu ja tekeminen on vain kivaa - pitää mielen virkeänä. Kannattaa kokeilla ensin istutuslaatikkoa, siitä on hyvä aloittaa. Kasvihuone on haavena, mutta aloitetaan vähän pienemmällä aluksi :). Kiitos sinulle ihanasta viestistä ja touhukasta kevättä myös teille!

   Poista
 3. Minullakin on tomaatit, kurkut ja pari paprikan taintakin kasvamassa :) Ihan mukava sato ollaan edellisinä kesinä saatu. Voi että tuo teidän talo on kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä miten minun käy, kurkkua mietin kovasti - vaatisi varmasti kasvihuoneen. Suojainen ja hyvä paikka sille kyllä on, jos taimet vaan lähtee kasvamaan. Voi kiitos Mari, vanha ja vino talo - mutta hyvin rakas <3

   Poista
 4. Siitä se kasvattelu lähtee;) Pikkuhiljaa minäkin olen tässä asiassa edennyt;) Ja olen huomannut, ettei se kasvattelu aivan niin helppoa välttämättä kaikille ehken olekkaan;) Eli kaikki ei mene aina kuten siellä Strömsössä;) Mutta yrityksen ja erehdyksen kauttaa saa oppia ja osata sitten koko ajan enemmän. Kuulostaa erittäin viisaalta ja maltilliselta taktiikkasi;) Se kun menee joskus niin, että innostuu vähän liikaa ja sitten on ikkunoilla ja kaikilla liikenevillä tasoilla solmussa olevia taimia;) Itse olen tykästynyt torin hyvään ja edulliseen taimimyyjään;) Mutta taitavat tietysti kasvattelee kaiken itse.
  Hieno ja kätevä on kyllä tuo kasvatuskatos! Mukavia puuhailuja sinulle Mia kasvattelun ja kasvun ihmeen parissa;)
  Ps. Ihanalta kuulostaa tuo portti ja portilta polku ovelle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei se kaikille ole helppoa ja minä varmasti kuulun tähän ryhmään. Mutta voi sitä riemua jos jotain lähtisi kasvamaan :). Innostus on kova, mutta on parempi aloittaa maltillisesti, ettei käy niin kuin mainitsit. Jos en onnistu, haen myös taimet sitten muualta. Kiitos Sinulle ihanista sanoista ja aurinkoista kevättä <3

   Poista
 5. Fina bilder! Det går nog säkert bra med odlingen. Gurka brukar vara lite svårare att hålla liv i, men tomaterna brukar nog växa bra. Lycka till!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack Caroline <3
   Jag väntar med spänning hur de går med odlingen :). Gurka behöver säkert växthus.

   Poista
 6. Oi mitä suunnitelmia! Meillä on samat puuhat listalla, joten kivaa sitten inspiroitua täällä ja saada energiaa omaan hommaan :)

  Meilläkin on pääportista tulossa keltainen, kuten gerda ja pääovemme, muuten aita tulee punamullalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaan on ihan samat suunnitelmat ja väri valinnatkin vielä samat :). Kyllä sitä vaan muista blogeista inspiroituu ja saa energiaa omiin puuhailuihin.

   Poista
 7. Paljon suunnitelmia, kivaa alkaa laittaa piha kuntoon! Mekin haluaisimme laittaa omamme, mutta on muuta johon on tärkeämpi laittaa rahat ja aika juuri nyt. Kivaa on suunnitella ja unelmoidakin, ja eräänä päivänä joskus tulevaisuudessa on varmasti meidän vuorokin ;)
  Listojen väri on todella hyvä ja onnistunut yhdistelmä tapetin kanssa! Itse en varmasti olisi tullut ajatelleeksi harmaata tapetin kanssa, mutta se on aivan täydellistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, kyllä te ehditte myöhemmin laittamaan pihaa. Parempi on suunnitella hyvin ja miettiä ihan rauhassa. Niin me ainakin teemme :)
   Ei ollut minullakaan ajatusta että listat tulisi juuri tuolla värillä. Alunperin huoneesta piti tulla kokonaan valkoinen (muutamia vuosia sitten ajattelin vielä niin) ja nyt huoneeseen on tulossa aika paljon väriä. Kauhistuttaa ajatus valkoisesta huoneesta :). Kiitos sinulle <3

   Poista
 8. Kyllä sieltä ihan varmasti tulee ainakin yksi tomaatti :). Minä aloitin hyötyviljelyn niin, että olen ostanut taimet taimimyymälöistä ja se on ollut todella palkitsevaa, koska viime kesät ne ovat tuottaneet uskomattoman sadon. Tänä vuonna laitoimme meille uusia kasveja itse kasvamaan, mutta osassa aion edelleen luottaa valmiisiin taimiin.

  Kiva nähdä pihastanne nämä ennen-kuvat ja voi miten kauniit listat. Tulee harmoninen kokonaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, saas nähdä tuleeko edes se yksi tomaatti :). Minäkin olen ostanut valmiita taimia ja viime vuonna tomaatti antoi kyllä runsaasti satoa. Onhan siinä varmasti oma hohtonsa jos onnistuisi itse kasvattamaan, mutta onneksi saa valmiita hyviä taimia.
   On se kivaa kun kesä tulee ja pääsee puuhailemaan kaikkea, lopputuloksia odotellessa, sitä ennen onkin paljon työtä..:)

   Poista
 9. Lumme on yksi kauneimpia tapetteja. Kyllä sitä satoa tulee, luota vain itseesi, ja maku on ihan eri kun kaupan sadolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Vaikka onkin vaaleanpuainen, ei kumminkaan ole liian romanttinen :). Kiitti rohkaisusta ja maku on kyllä parempi. Katsotaan saako laittaa postauksen omista taimista mitkä lähti kasvamaan ;)

   Poista
 10. Toivottavasti on satoisa kesä :) Lattialista ja ovilista on muuten tosi nätit! paneelista puhumattakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin, saisi laittaa ensi kesänä vähän enemmän kasvamaan! Kiitos paljon, taitava mies on höylännyt ne ja sopivat vanhan talon tunnelmaan erinomaisesti :)

   Poista
 11. Kiva nähdä teidän talo ulkoapäin. Kauniilta näyttää tapetti & listat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole montaa kertaa talosta kuvia laittanut, pieni maalaistalo joka kaipaisi pikkuhiljaa myös ulkoapäin kunnostusta. Voi, tapetista tykkään kovasti ja listat on niin kaunista työtä!

   Poista