maanantai 30. maaliskuuta 2015

Kuistin pieni muutos

Sateista maanantaita, täälä on ainakin niin kurja ilma, aurinkoa odotellessa..
Olen nyt varmasti pari viikkoa miettinyt siirretäänkö kuistille yksi vaatekaappi ja nyt viikonloppuna ryhdyin tuumasta toimeen. Tiedätkö, sen tunteen kun yrität järjestää ja ei saa muuta aikaan kun kaaoksen. Tältä tuntui mutta kaikki päätty ihan hyvin ja kaappi sopi mainiosti kuistille.
Kuistilta puuttuu myös listoja ja päätimme että tänä kesänä kaikki puuttuvat listat maalataan ja laitetaan paikalleen. Kuistilla on myös kaksi ovea ja toinen niistä poistuu joskus.. eli kunnostustöiden edetessä. Mutta se ei ole se puun värinen ovi mikä kuvassa näkyy, se tietysti tulee jäämään!
Ensi talvena olisi sitten tarkoitus että kuistilla on pieni lämpö päällä, mikä varmasti helpottaa kun saa kaikki ulkovaatteet sinne.

Kuistin tunnelmaa tällä hetkelläKaapin päälle sopi mainiosti pärekori minne mahtuu paljon kaikenlaista. Itse kaapissa on pieni vaatetanko ja hyllyjä.


lauantai 28. maaliskuuta 2015

Sauna

Näin viikonlopun kunniaksi päätin ottaa puheeksi suomalaisille niin tärkeän aiheen nimeltä sauna. Meille oli itsestään selvyys ettei taloon sisälle tule saunaa, vaan ehdottomasti pihasauna! Täälähän oli vanhassa pannuhuoneessa sauna ajalta kivi ja vasara, mutta se on niin kammottava että se on kyllä parhaat päivänsä jo nähnyt. Pihalle tuli sitten uusi hirsisauna. Siinä on ihan oma tunnelmansa, kun kylpytakissa, vaikka lumimyrskyssä hipsii pihan poikki saunaan. Mielestäni se on arjen luksusta, mutta kaikkihan kokee luksuksen eri lailla. Olen kyllä vissiin ihan synnynnäinen maalainen :)
Vesi kannetaan saunaan ja sähköä ei ole, kynttilöillä pärjää mainiosti.
Haaveena olisi joskus vanhoista hirsistä rakennettu sauna, ehkä joskus...Sauna saapui pihaan 2012 kesällä. Tätä oli kyllä odotettu!


Talven tunnelmaa...
Sauna vielä maalaamatta.


Sauna maalattiin seuraavana kesänä italianpunaisella keittomaalilla.


Lahjaksi saatu saunatonttu! Saunan sisustukseen en hirveesti ole perehtynyt, ehkä se inspiraatio iskee joskus...


                                                Rentouttavaa viikonlopun jatkoa!

torstai 26. maaliskuuta 2015

Hattulaatikko ja muuta pientä

Pitkään aikaan ei täälä oo nähty kirppislöytöjä. Eipä ole paljon tullut kirppiksiä kierrettyä. Mutta kumminkin pari kertaa ja muutama löytö on tullut. Jotain sellaista mitä kerään ja yksi ihana uusi tuttavuus!Tämä on se uusi tuttavuus. Niin ihana hattulaatikko, tai niin ainakin luulen että se on ollut. Nyt se on puhdistettu ja tänne saa vaikka säilytykseen villasukkia, mitä mulla kyllä riittää. Tämä oli tosi siisti eikä haissut miltään epämääräiseltä! Tykkään niin kovaa tästä ja haluan näitä lisää, tämä oli kyllä löytö!


Ja tätä minä kerään. Riihimäen kehrä. Tästä maksoin vain 3€


Ja vielä yksi mitä kerään, pienen pieni Fasaani lautanen.

 Illan jatkoa, ihanaa huomenna perjantai!

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Tästä kaikki alkoi

Ajattelin kertoa teille vähän meidän talon tarinaa, mistä kaikki alkoi ja mikä tämä mun juttu on.
Ostimme talon v.2009 joulukuussa ja silloin myös muutimme taloon. Voi sitä aikaa. Ensinnäkin kylmä oli sisällä, öljyä kului ihan mielettömästi ja lämpö ei pysynyt sisällä. Suurimpia hankintoja tähän taloon olikin maalämpö. Ja kunnostustöiden edetessä myös lämpö pysyy sisällä.
Kaikki huoneet oli päällystetty lastulevyillä, muovimatoilla, katot peitetty levyillä ja kaikki vanhat ovet olivat myös peitetty. Paljon oli myös eristeenä käytetty mineraalivillaa, nyt sitä ei pitäisi talossa enää yhtään olla. Nämä kaikki on siis poistettu. Tilalle on tullut paljon pellavaa, puukuitulevyt ja ekovillaa. Suureksi iloksi olemme saaneet upeat paneelikatot, vanhat lankkulattiat ja hienoja vanhoja ovia esille.
Joulukuussa siis muutettiin ja työt aloitimme keväällä suurimmasta huoneesta, eli tuvasta. Olemme siis asustelleet koko ajan talossa ja samalla kunnostaneet.
En voi millään näyttää kaikkia kuvia, niin keskitytään nyt tähän tupaan, mistä nämä kunnostustyöt alkoivat.Tässä olemme juuri muuttaneet


Tässä melkein valmis, ainakin vielä sähköt puuttuu.
Ennen kuin tähän vaiheeseen päästiin, työtä oli todella paljon!


Työt siis alkoivat purkamisella. Alapohjana oli alkuperäinen multapenkki. Kaikki meni uusiksi ja tilalle tuli tuulettuva rossipohja. Täältä sitä kaivettin maata ja vietiin kottikärryllä ulos, voi huh!


Tässä on jo kellarin muurin kivetkin kärrätty ulos.


Tässä jo vähän uutta ja niskoja laitetaan paikalleen.


Kellariin seulottua soraa ja vähän lisätukea niskoihin.


Hirsiä jouduttiin myös vaihtamaan.


Paikkaus valmis!


Tässä on vain osa tuvan kuvista. Keittiö ollaan tehty aika samoilla menetelmillä.
Näitä vanhoja kuvia katsellessa ymmärtää kuinka paljon sitä onkin saatu aikaiseksi, vaikka jäljellä on vielä paljon töitä. Mutta ei tätä aikaa kyllä pois vaihtaisi vaikka toivo on meinannut välillä loppua. Kaikkein parasta on ollut tutustuminen vanhaan talooni, on kuunneltu taloa ja opittu hyväksymään monta asiaa!
Ei muuta kuin kohti uusia haasteita!

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Ajatuksia keittiöstä

Minä olen taas niin valmis ottamaan viikonlopun vastaan! Ja aion viettää sen kotona, koska kivaa puuhaa kyllä riittää.

Ajattelin näyttää tänään asioita joista kovasti pidän keittiössäni. Mehän kaikki rakennamme kodin niistä esineistä joista pidämme ja onneksi koteja on paljon erilaisia.
Meidän keittiö tulee kyllä vielä tulevaisuudessa muuttumaan, koska kunnostustyöt on pahasti kesken. Ja mulla on kyllä pää täynnä ideoita, joten tämä talo elää koko ajan.

Mutta tässä niitä muutamia asioita joista pidän. Ja kaikki esineet on niitä ihania kirppis ja huutokauppa löytöjä!Ihanat vanhat Weck lasipurkit. Minulle on kertynyt näitä 4kpl ja kaikki erikokoisia. Paljon ei näitä vastaan tuu!


Tämä 50 luvun seinäkaappi oli löytö Finditistä. Ostin sen ennen kun keittiö kunnostettiin ja kyllä se paikkansa löysi. Siitä oli kyllä pidetty huolta, ei tarvinnut edes maalata ja on kyllä oikeen tila ihme!


Näitä vanhoja lasilokerikkoja voisi olla vaikka koko seinä täynnä, ne on niin ihania! Alimmainen iso on kirppislöytö ja pienempi on Ruotsin löytö. Pari lokeroa puuttuu mutta ei haittaa menoa :)
Vanhalle kapallekkin löytyy monia käyttötarkoituksia.


Tapetista pidän erityisesti, se huokuu vanhanajan tunnelmaa. Messinkisiä verhotankoja on kyllä metsästetty kissojen ja koirien kanssa. Ja vihdoin mulla on jokaiseen ikkunaan semmoiset!


Valkoiset kannut hienosti rivissä. Mulla on kyllä joku himo näihin kannuihin, on ne sitten emalisia tai posliinisia.


Pieni pala hirsiseinää on esillä keittiössä, se on aina kaunista katseltavaa.


Viimesimpänä minun ihana mintunvihreä lattia kaikkine jälkineen ja kolhuineen!                                                            Ihanaa perjantaita!

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Löytöjä

Nyt ei ole kyse kirppislöydöistä vaan välipohja löydöistä. Mitään hirveen ihmeellistä ei löytynyt, mutta taas ollaan varmoja että vanhassa talossa sitä asutaan. Meillä ei ole tarkkaa tietoa koska talo on rakennettu. Se on tapahtunut varmasti ihan 1900 luvun alussa.
Nämä eristeet mitä nyt poistettiin, ovat siis olleet sielä lattian alla yli sata vuotta. Uskomatonta miten hyvin kaikki on säilynyt. Osa syy tähän on varmasti luonnonmateriaalit, juuri ne mitä vanhaan hirsitaloon kuuluukin.

Tässä tulee muutamia kuvia löydöistä. On nämä vaan kiinnostavia juttuja. Ja jos se imuauto olisi tullut, ei näistä olisi tietoakaan!
Vaasan sokeritehdas merkkejä löytyi kaksi. Mutta mikähän tämä Venäjän kielinen merkki on?


Tämä oli aika mielenkiintoinen. Tämä on lääkeresepti vuodelta 1897 ja osoitettu talon ensimmäiselle omistajalle ja niin kuin kuvasta näkee sen on määrännyt herra tohtori :)
Talo on kuulunut aina samalle suvulle, kunnes me ostimme sen ja olemme kolmannet omistajat. Onneksi se myytiin, oli seissyt tyhjillään jo jonkin aikaa.


Sanomalehtiä löytyi vain tämä yksi ja vuosi on 1908. Tämä lehti menee takaisin välipohjaan ja saa kaveriksi vielä päivän lehden. Sitten kun täälä joku sadan vuoden päästä (toivottavasti) kunnostelee niin tämä on sille arvokasta tietoa.


Talon ensimmäisille omistajille osoitettu kirjekuori vuodelta 1903.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Askel eteenpäin

Aurinkoista sunnuntaita! Se on nyt talviloma vietetty ja huomenna paluu takaisin sorvin ääreen. Loma siis vietettiin kokonaan kotosalla. Ei voi muuta sanoa kun että on niin tyytyväinen olo, miten paljon sai aikaiseksi. Miten paljon se vaikuttaa kun saa olla kotona ja tehdä aamusta iltaan, eikä väsyneenä töiden jälkeen. En ole aikoihin ollut näin hyvällä tuulella kokonaista viikkoa, vaikka takana on raskaita ja likaisia hommia. Kai tämä on jotain hulluutta mitä voi vain vanhan talon kunnostajat ymmärtää!


Työt alkoivat vanhan eristeen poistamisella. Käsin kaikki otettiin pois. Kyllä, luit aivan oikein, tämä siis tehtiin käsin eikä imuautoa kutsuttu paikalle. Siinä tuli satojen eurojen säästö. Tietenkin myös aikamoinen liikunta suoritus. Olisittepa nähneet minkälainen mun hengityssuojain oli tämän urakan jälkeen!


Mitähän naapurit mahtoivat ajatella näistä säkeistä, että meillä on joku vaatelahjoitus käynnissä :)
85 säkkiä lattian alta tuli eristettä. En pysty ymmärtämään miten ne sinne on mahtunut.


Seuraavaksi lähti muutamat lankut odottamaan mäntysuopakuurausta. Osa jäi vielä huoneeseen, mutta kaikki pestään ulkona. Ja ilman muuta ne muuttavat takaisin huoneeseen. Mun tehtävä olikin ottaa lankut vastaan pihalla. Isoimmat ja leveimmät lankut olivat kyllä tosi painavia, mutta mistä minä en selviäisi!


Sitten alkoi se kivoin homma, ainakin sen pölyisen eristeen poistamisen jälkeen kaikki muu tuntuu siistiltä ja kivalta. Imuroin eilen puoli päivää ja sitähän ei malttanut lopettaa.


Kyllä näyttää siistiltä imuroinnin jälkeen. Pari laho kohtaa on mutta ne saa korjattua, muuten kaikki näyttää hyvältä.

Ne pienet edistykset on aina askel eteenpäin, vaikka ei aina siltä tunnu!

torstai 12. maaliskuuta 2015

Työhousut

Heippa kaikki! Tulin kertomaan pikaisia kuulumisia. Niin ne lomapäivät vaan menee nopeesti kun on paljon tekemistä. Ollaan oltu yläkerran huoneen kimpussa ja nyt on vanhat eristeet pois välipohjasta. Ihan kivoja pikku löytöjä tuli lattian alta, niistä sit myöhemmin kun saan kaiken kuvattua.

Asiasta kolmanteen, tänään jouduin lähtemään kaupunkiin ja ostamaan jotain sellaista mitä olisi pitänyt ostaa jo ajat sitten. Eli, työhousut minulle. Tässä kun ollaan kunnostusta tehty, totesin vaan että mulla ei oo mitään housuja, no ilman en kumminkaan ollut, heh heh!
Rautakaupassa ensin sovitin ja ne oli miesten housuja ja kaikki aivan liian isoja. Löysin työvaatteiden erikoisliikkeen. Kun myyjä näytti mulle nämä housut niin olin ihan myyty. En olisi uskonut että näin hienoja työhousuja tehdään. Nyt on sitten ikkunanentisöinti hommiinkin housut. Vai, malttaako näitä edes käyttää?                                                            Mahtavaa illan jatkoa!