keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Ikkunanentisöinti

Täälä on tullut vettä koko päivän ja sitä kans tulee oikeen kunnolla, luvattu vielä huomiseen asti. Kurjaa, varsinkin kaikille ketkä on lomalla!
Nyt onkin hyvä aika tehdä juttu taas ikkunoitten kunnostuksesta. Olen saanut kuvattua seuraavat työvaiheet, osa kuvista on vähän epäselviä mutta näillä mennään. Toivottavasti näistä olisi myös apua jollekkin teistä, joka touhuaa ikkunoitten kanssa.


Työvaiheita - osa 2

Lasin puhdistus. Lasin alle kannattaa laittaa jotain pehmosta, minulla on käytössä kylpyhuoneeseen tarkoitettu kuminen matto. Kitin ja maalin jämät raaputetaan terällä ja fairi liuoksella varovasti. Kuivataan huolellisesti.


Seuraavaksi sellakka kittiuraan,  mikä estää öljyn imeytymisen puuhun. Sellakka kuivuu ihan hetkessä.


Seuraavaksi aluskitti. Kannattaa laittaa mielummin reilusti, kuin liian vähän.


Sitten lasi täristetään paikoilleen hiomakoneella, hiomapaperin tilalla on talouspaperi.


Kuvasta näkee hyvin miten kitti alkaa levitä. Sitten kun se ei enää leviä, se on valmis.


Ylimääräinen kitti pois veitsellä. Tätä kittiä en suosittele laitettavaksi enää kittipurkkiin, sille kannattaa ottaa oma purkki. Sitä kittiä voi sitten aina käyttää aluskittiin, muistaa laittaa vaan tilkka pellavaöljyä purkkiin ettei kitti kuivu.


Kiinnitetään lasi nastoilla. Minulla on käytössä lasituspistooli, erittäin helppoa. Ennen nastojen laittoa laitoin puutikut lasin reunaan, ettei lasi pääse liikkumaan.


Käännetään ikkuna ja otetaan ylimääräinen kitti pois.


Sitten alkaa varsinainen kittaus. Tässäkin saa käyttää runsaasti kittiä. Tämä on mielestäni se kaikkein vaikein vaihe, että saa kitistä hienon ja tasaisen.


Tasoitetaan kittiveitsellä 45 asteen kulmassa, sitä en tiedä meneekö mun kulmat aina oikeessa asteessa :) Kittauksen pitää olla kapeampi mitä kittiura on, kitti ei saa näkyä sisäpuolelta katsottaessa. Maalillekkin jätetään vara mikä ulottuu muutaman millin kittauksen yli.


Kitattu ikkuna


Käytän Ottosson pellavaöljymaalia, erittäin hyvä maali. Tässä ensimmäinen maalikerros. Maalia käytetään ensimmäisellä maalauskerralla erittäin vähän ja toisenkaan maalauskerran ei tarvitse vielä peittää. Maalaan ikkunat kolmeen kertaan. Pellavaöljymaalia ei käytetä niin kuin normi maalia, se on hyvin peittävää ja riittoisaa.

Jatkuu myöhemmin!

6 kommenttia:

 1. Onpa selkeät ja hyvät ohjeet. Noiden avulla tällainenkin tumpelo uskaltaisi lähteä kokeilemaan ikkunoiden entisöintiä. :) Vanhoja ikkunoita meillä kyllä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, on vaikea laittaa ohjeita kirjottamalla ja eipä ole aikasemmin tullut kuvattua omaa työtä :) Nyt vaan rohkeasti kokeilemaan :) Minulla on myös menossa yksi ikkuna mikä tulee sisälle seinään koristeeksi, katotaan mitä siitä tulee, tuleeko edes julkaisu kelpoista :)

   Poista
 2. Varifrån har du hittat den där nitpistolen? Den såg verkligen behändig ut :) Har själv börjat med fönsterrenovering nu till vårt blivande hem och den där pistolen verkar ju nog underlätta arbetet. / Lisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Du hittar nitpistolen www.byggnadsapoteket.fi Den är lätt som en plätt :)

   Poista
 3. Wow! Ser så lätt ut! Kanske jag vågar testa någon gång. Gjorde inte kittningen själv, men målat dem har jag!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä oppii kun on hetken tehnyt! Kittaus on mielestäni vaikein juttu ikkunanlaitossa. Kannattaa kokeilla myös itse :)

   Poista