sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Sormet mullassa

Sormet ovat olleet tosiaan mullassa parin päivän ajan, tai oikeestaan olen ollut yltä päältä  mullassa.
Minuun on nyt iskenyt aivan kamala istutus himo. Kaikki nämä vuodet kun olemme täälä asuneet, olemme vain raivanneet ja raivanneet. Kyllähän sen ymmärtää kun pihaa ei ollut yli kymmeneen vuoteen hoidettu, että kaikki on päässeet vähän rehottamaan.
Nyt haluan vain jotain pientä ja kukkivaa ja nimenomaan kukkia! Meillä on täälä kaikki mahdolliset puut, mitään isoa en todellakaan halua.
Eilen lähdin sitten aamusta taimistolla käymään. Jostain täytyy aloittaa ja nämä tarttui mukaan. Perennoista otin kultatyräkin, ketonejlikan ja tarharistikin. Pensaista keijuangervon ja pensashanhikin.


Pensashanhikki pääsi saunan viereen. Tykkään erityisesti sen vaaleanpunaisesta kukasta.


Sitten loput kukat oli tarkoitus istuttaa tähän navetan reunaan ja tässä on siis lähtötilanne. Tässä on joskus ollut kukkapenkki mutta olen siirrellyt perennoja muualle. Nyt siinä ei ole mitään paitsi tuolla oikeassa reunassa yksi vanha perenna mikä pitää kyllä varjella.


Aika olemattomalta näyttää vielä tässä vaiheessa, mutta toivotaan että ne nyt siinä viihtyy ja kukkisivat.


Särkynytsydän sai ympärilleen isot kivet. Tänä vuonna siitä tulee kyllä valtava.


Vasemmalla näkyy myös pioni mikä on pikkuhiljaa tulossa. Niitäkin voisi olla enemmän kuin yksi. Aivan ehdoton suosikki kukka. Mutta se on siis vanha ja minä en ole sitä istuttanut. Joka vuosi se kukkii yhtä upeasti.


Toisella navetan seinustalla kukkii tämä vanha perenna koko seinän pituudella. Tästä minä tykkään ja sille ei oikeestaan ole tarvinnut mitään tehdä kun nyppiä heinänkorsia välistä.


Sitten oikeen murheen kryyni. Omenapuun juurella on kukkapenkki missä on perennoja. Ja sen ympärillä kasvaa pelkkiä voikukkia. Joka vuosi taistelen tämän kanssa ja toivo meinaa loppua. En tosiaankaa tiedä mitä tekisin tämän kanssa. Olen nyt lähtenyt kaivamaan tästä ympäriltä. Pitäisköhän kukkapenkki reunustaa jollain ja ehkä istuttaa nurmikkoa ympärille!? Jos jollain on vinkkejä, otan ilomielin vastaan kaikki ehdotukset.


Tästä minä tykkään, nimittäin peltomaisemasta. Tämä on meidän pelto mikä on tällä hetkellä vuokralla. Ehkä sielä on joku päivä pari lammasta..
Nurmikot on myös nyt leikattu, se olisi pitänyt jo tehdä aikaisemmin, oli pikkasen pitkä...


Ystävämme tekemä Helge vesimittari pääsi kans puutarhaan.


Nyt on kroppa sen verran kipee kaikesta työstä, että tänään taitaa olla lepopäivä! Tai oikeestaan ulkona on kyllä niin hieno ilma.. :)

8 kommenttia:

 1. Me ollaan vielä raivausvaiheessa, huoh, mutta ymmärrän tunteen - ehkä minäkin pääsen vielä jonain päivänä tuohon tilaan! Pihanne näyttää kyllä tosi kauniilta ja aivan mielettömän idyllinen maisema ympärilläkin. Suosittelen lampaita, mutta vähintään kolme, niin tuntevat olonsa laumaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä teille raivaamiseen, se on kyllä työlästä kun kaikki on jättisuurta ja joka paikassa on kaikkea mitä ei pitäisi olla. Kiva kun on kohtalotovereita :) Yleisesti piha tosiaan on kaunis, mutta puutarhan ovat kyllä vallanneet kaikkein pahimmat rikkaruohot. Kolmea lammasta olenkin ajatellut, ja ehkä ensiksi vain kesälampaiksi :)

   Poista
 2. Mahtavan paljon teillä on perennoja ja kaikkea muutakin kasvillisuutta pihalla. Todella kaunis peltomaisema, niin rauhoittava. Eihän tuo omenapuun ympäristö miltään murheenkryyniltä näytä, päinvastoin.

  Meillä oli suurin osa perennoista oli päässyt häviämään, kun edellinen omistaja ei vissiin mikään puutarhaihminen ollut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennoja tosiaan on paljon ja olen kaikki säästänyt, vain vaihtanut vähän paikkaa. Kiva kuulla että omenapuun ympäristö ei näytä murheenkryyniltä, tuo kyllä helpotti mun oloa :) ja eihän kaiken tarvi olla niin viimesen päälle :) Harmi kun teillä on päässyt perennat häviämään!

   Poista
 3. Ihanaa touhuamista pihalla! Vanhojen perennapenkkien kunnostaminen on 'kovaa hommaa', mutta kyllä siitä hyvä tulee! Ja minustakin tuo omenapuun ympärillä oleva penkki näyttää ihan hyvältä, voikukkarauta on hyvä hankinta (itselläni on Wolf-merkkinen) helppo otta voikukka juurineen maasta ja kun muistaa nyppiä kukat ennen siementämistä, sekin auttaa, tekee vaikka jalkakylvyn niistä kukkasista itselleen päivän päätteeksi :D Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on mukavaa touhuta omassa pihassa! Kiitos vinkistä, täytyy kyllä hankkia semmoinen. Leppoisaa sunnuntaita myös sinulle :)

   Poista
 4. Moikka, en tiedä, luetko vielä näin vanhojen postausten kommentteja, mutta suosittelisin laittamaan reunuskivet tms. kukkapenkin reunaan; helpottaa jo kummasti hoitoa. Voikukat ovat kyllä murheenkryyni; toinen sellainen on elämänlanka. Jos näet sellaisen alun, nypi heti pois, sillä siitä tulee ihan kamala riesa, jos se saa puutarhassa vallan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reunuskiviä olenkin ajatellut. Olen niin huono näissä puutarha jutuissa. Talo on ollut niin kauan tyhjillään ennen, kuin ostimme sen ja kaikki on päässyt pikkuisen leviämään. Taas minun aikani ei riitä kaikkeen, kun kesällä on kunnostushommatkin. Saa nähdä iskeekö inspiraatio kesällä, että sais tuonkin hienommaksi :). Jos elämänlanka on sellainen missä on valkoinen kukka, sitä on täälä ja paljon. Kietoo itsensä kaikkeen muuhun kasvillisuuteen, se on kyllä riesa!

   Poista